Ekstenzije za kosu su umeci za kosu koji se lijepe za prirodne vlasi
Moda

Brza i efikasna transformacija za svaku ženu

Mnoge žene diljem svijeta imaju problema sa sporim rastom kose, rijetkom i lomljivom kosom ili jednostavno sa strpljenjem da kosa naraste. U tom slučaju najbolje rješenje predstavljaju ekstenzije za kosu ili perike. To su umetci od prave ili umjetne kose koji se pričvršćuju na prirodne vlasi te mogu trajati od 6 tjedana do 5 mjeseci. 

Danas je tržište ovakvih dodataka vrlo veliko, a njihova kvaliteta i cijena varira od vrlo pristupačnih i nekvalitetnih do onih vrlo skupih, kvalitetnih i načinjenih od prirodne kose.

Ekstenzije za kosu s kopčicama

Nešto manje popularna vrsta su ekstenzije za kosu koje se postavljaju uz pomoć kopčica. Ovo se smatra jednim od najjednostavnijih načina ugradnje ekstenzija koje možete koristiti i samostalno, kod kuće, bez odlaska frizeru. 

Ekstenzije za kosu s kopčicama
Ekstenzije za kosu ne treba prati više od tri puta tjedno

Ova vrsta ekstenzija za kosu se stavlja i skida prema potrebi te je odlična proba u slučaju da niste sigurni trebaju li vam one ili ne te kako bi vam stajale. 

Lijepljenje na kosu

Za razliku od onih na kopče, možete postaviti i ekstenzije za kosu koje se lijepe. One su nešto dugotrajnije rješenje. Ova vrsta lijepi se na postojeće prirodne vlasi uz pomoć posebno zagrijanog ljepila.

Ekstenzije za kosu ljepljene na kosu
Ekstenzije za kosu su umeci od prirodne ili umjetne kose

Uklanjanje ove vrste ekstenzija za kosu je također specifično te se one uklanjaju posebnom tehnikom i sredstvima, a uklanjanje rade posebno obučeni frizeri. Ova opcija ipak je nešto skuplja od onih kopču pa imajte i to umu prilikom odabira. 

Ušiveni modeli ekstenzija

Treća opcija su tzv. ušivene ekstenzije za kosu kod kojih najčešće izbor pada na pravu kosu koja se dodaje vašoj prirodnoj kosi. Postupak počinje uvijanjem kose uvijačem, a zatim se umetci za kosu ušivaju kao pletenice na vrh vaše prirodne vlasi u donjem dijelu glave.

Ova tehnika najbolja je opcija za popunjavanje kose koja je rijetka i oštećena te se smatra najboljom opcijom ukoliko govorimo o dugotrajnosti i mogućnosti pucanja. 

Keratinski umetci za kosu

Jedna od najpopularnijih vrsta su keratinski umetci za kosu. Kod ove metode produžavanja kose, pramenovi se povezuju s prirodnom kosom uz pomoć plastične ili keratinske baze. Ovaj postupak traje nešto duže od onih ranije spomenutih, a umetanje se mora ponavljati svaka 4 mjeseca ili češće, ovisno o brzini rasta vaše prirodne kose. 

Ova metoda je najskuplja od svih nabrojanih, a ujedno je i najdugotrajnija. Ove vrste umetaka se s prirodnom kosom mogu povezivati:

  • ultrazvukom
  • laserom
  • topljenjem lemilicom
  • pričvršćivanjem mikro-ringovima (najsuvremenija i trenutno najpopularnija metoda)

Njega dodataka za kosu

Kako bi dodaci za kosu, kao što su perike, i to posebno perike od prave kose, što duže izgledale lijepo, savjetuje se dobra i pravilna njega. Naime, stručnjaci preporučuju upotrebu blagog šampona i regeneratora za kosu te pranje kose u sjedećem ili stajaćem položaju, uz izbjegavanje okretanja glave naopako. 

Kada govorimo o stiliziranju ekstenzija za kosu, preporuča se izbjegavanje korištenja aparata s toplinom jer vrućina oštećuje sintetička vlakna od umjetne kose čime se skraćuje njihova trajnost. Ukoliko vas zanima možete li bojiti umetke za kosu, odgovor je da. Ukoliko su oni već bojani, preporučuje se bojanje u tamniju boju jer bojanje u svjetliju boju može oštetiti dlake. 

Perike od prave kose 

Prve perike od prave kose izrađene su u Indiji, Kini, a potom i u Europi. Indija prednjači jer su žene u Indiji kosu vrlo često kosu donirale iz religijskih razloga. Teksturom i debljinom kosa iz Indije podsjeća na europsku kosu, dok je kineska kosa za perike od prave kose nešto deblja i ima ravne teksture u tamnosmeđoj ili crnoj boji. Europska kosa se najviše traži za izradu perika od prave kose pa je njihova cijena stoga i najveća. Ovakve perike za žene su većinom svijetlosmeđe ili plave boje koju nije potrebno dodatno obrađivati. 

Sam proces izrade perika od prave kose je vrlo kompleksan.  Razlog tomu je to što se one ne mogu proizvesti strojno i u velikim količinama u tvornici, već kosa za njih dolazi od donatora kojih nema tako puno. Perike od prave kose najčešće traže žene oboljele od malignih bolesti i koje se suočavaju s gubljenjem kose i ćelavljenjem što žele prikriti. Zbog malog broja donatora kose, u Hrvatskoj je pokrenut niz akcija u kojima ljudi daruju svoju kosu za izradu ovakvih perika kako bi pomogli oboljelim ženama. Proces izrade je dug pa je tako za izradu jedne perike od prave kose potrebno i do mjesec dana (oko 120 radnih sati).