Ovulacija je proces kojim hormonalne promjene potiču oslobađanje jajne stanice iz jajnika
Zdravlje

Ključan proces u planiranju obitelji

Ukoliko planirate proširenje obitelji, sigurno ste se susreli s tim da je važno pratiti plodne dane, a posebno ovulaciju kao najplodniji dan u ciklusu. Naime, ovulacija kod žena je trenutak u kojem jajnik izbacuje jajnu stanicu koja u iduća 24 sata može biti oplođena. 

Životni vijek jajne stanice je 24 sata, dok je životni vijek spermija do 3 dana. Dakle, jedan dan života jajne stanice te 3 dana života spermija, jedina su 4 dana u mjesecu kada žena može zanijeti (ukoliko su njezini ciklusi uredni i pravilni te je sve s reproduktivnim sustavom u redu).

Kada se događa ovulacija?

S obzirom da je menstrualni ciklus svake žene jedinstven, ne postoji jedinstven kalendar ovulacije, ali postoje ključni procesi koji se događaju kod svih žena tijekom ciklusa prema kojima se može odrediti vrijeme kada se događa ovulacija. Kako biste izračunali vrijeme ovulacije, trebate znati koji je bio prvi dan vaše posljednje menstruacije i njezino trajanje. 

Ovulacija se događa oko 14. dana menstrualnog ciklusa
Žensko tijelo je spremno za začeće samo u vrijeme ovulacije

Ukoliko vaš menstrualni ciklus nije redovit i pravilan, pratite ga nekoliko mjeseci i izračunajte prosjek kako biste najtočnije odredili vrijeme ovulacije i planiranje začeća. Osim određivanja plodnih dana, korištenje različitih dodataka prehrani također može povećati plodnost i pospješiti začeće. Ovulacija se obično događa oko 14. dana menstrualnog ciklusa (koji u prosjeku traje 28 dana, no može trajati i nešto duže ili kraće). Zbog varijacije u duljini ciklusa, točno vrijeme ovulacije može varirati do žene do žene. Općenito, možemo reći da se onadogađa u razdoblju od četiri dana prije i četiri dana nakon sredine ciklusa. 

Simptomi ovulacije

Kao i sve ostalo i simptomi ovulacije mogu varirati od žene do žene, a najčešći su:

  • povećanje vaginalnog iscjetka
  • lagano krvarenje
  • osjetljivost grudi
  • povećan seksualni nagon
  • bol u jajnicima

Neke žene u to vrijeme osjećaju velike bolove u donjem dijelu trbuha koje može biti popraćeno i slabim krvarenjem. Do krvarenja dolazi zbog pucanja stjenke folikula na mjestu krvne žile što dovodi do krvarenja, no to se događa u rijetkim slučajevima. Ukoliko dođe do pucanja stjenke folikula na mjestu krvne žile tada dolazi do pojave jačih simptoma jer se krv počinje skupljati u trbuhu što dovodi do tzv. peritonealnog nadražaja popraćenog bolom i nagonom za povraćanje. 

Također, može doći i do boli u jajniku što dovodi do njegovog povećanja. Bitno je naglasiti da, ukoliko ipak dođe do ovakvog scenarija što je vrlo rijetko, većina slučajeva završava dobro jer krvarenje nakon nekog vremena prestane te u većini slučajeva nije potrebna medicinska intervencija. Zbog varijabilnosti simptoma kod žena, ovisno o duljini menstrualnog ciklusa, njegovoj redovitosti, pravilnosti i slično, praćenje simptoma ovulacije ipak se smatra sekundarnim u praćenju plodnosti. 

Najtočniji načini za određivanje ove pojave kod žena

Iako se najtočnijim načinima za određivanje i potvrđivanje ovulacije smatraju ultrazvučni pregled kod ginekologa te hormonski testovi krvi, postoji još nekoliko vrlo pouzdanih načina za praćenje i određivanje, koje možete učiniti kod kuće. 

Ovulacija se događa negdje u sredini menstrualnog ciklusa
Ovulaciju parabolom možemo opisati kao razdoblje u kojem žena cvjeta

Praćenje bazalne tjelesne temperature

Podrazumijeva mjerenje temperature tijela u stanju mirovanja. Mjerenje se radi svako jutro tijekom ciklusa kako biste mogli zabilježiti promjene kada dođe do ovulacije. Kada dođe do ovulacije, dolazi do blagog porasta bazalne tjelesne temperature

Trakice za utvrđivanje ovulacije

To su trakice koje otkrivaju prisutnost luteinizirajućeg hormona u urinu, a mogu se kupiti u ljekarnama te također mogu biti vrlo korisne.

Učestalost ovulacije

Pogrešno je mišljenje kako žene mogu ovulirati samo jednom tijekom ciklusa. Naime, neke žene ovuliraju i više puta tijekom ciklusa. Istraživanje provedeno 2013. godine utvrdilo je kako se kod nekih osoba ovulacija događa čak dva ili tri puta tijekom menstrualnog ciklusa. Voditelj tog istraživanja je u intervjuu za magazin New Scientist otkrio kako je istraživanje pokazalo da je čak 10 % sudionika istraživanja u jednom mjesecu proizvelo dva jajašca.

Video: 11 znakova da ovulirate

Isto tako, neka druga istraživanja su pokazala da postoje i žene kod kojih se tijekom jedne ovulacije otpusti više jajašaca (prirodno ili uslijed reproduktivne pomoći- umjetna oplodnja ili konzumiranje prehranskih dodataka). Ukoliko kod ovakvih slučajeva dođe do oplodnje, to rezultira mnogostrukom trudnoćom. 

Dodaci prehrani

Kao što je ranije navedeno, mnoge žene koriste dodatke prehrani kako bi povećali plodnost i ostvarili trudnoću, odnosno začeće. Pogrešno je smatrati da dodatke prehrani konzumiraju samo žene. Naime, vrlo često ih konzumiraju i muškarci. Učinkoviti dodaci prehrani mogu služiti kao:

  • sredstvo za stimuliranje ovulacije
  • sredstvo koje poboljšava kvalitetu spermija za oplodnju

Prehranski dodaci najčešće se sastoje od vitamina, minerala, omega-3- kiselina i ekstrakata biljaka koje imaju stimulativno djelovanje na luteinizirajući hormon (LH), odnosno na balansiranje estrogena i progesterona. Kod žena se preporučuje uzimanje 400mcg/dnevno folne kiseline.