Wellness - ajurveda
Zdravlje

Wellness nudi opuštanje za cijelo tijelo

U današnjem užurbanom vremenu kada se naporno i puno radi, neophodno je pronaći vremena za sebe i odmoriti se psihički i fizički od svih svakodnevnih aktivnosti i povratiti energiju. Jedan od odličnih načina za potpuni odmor je svakako odlazak na neki wellness tretman. A wellness je posebno odmaralište koje nudi velik izbor različitih aktivnosti i programa pa tako svatko može pronaći idealnu aktivnost za sebe i odmor po svojoj mjeri. 

Wellness - programi mršavljenja
Wellness nude i programe mršavljenja

Osim za odmor, pruža usluge vezane i uz zdravlje pa i oni koji imaju određenih zdravstvenih problema mogu pronaći idealnu uslugu za sebe, kao i tretmane ajurvede za sve zaljubljenike u istu.

Što sve nudi wellness

Kao što je ranije rečeno, wellness centri nude široku paletu usluga koje nude svojim klijentima, a samo neke od njih su:

 • bazeni (obični i hidromasažni)
 • saune (finska ili turska)
 • grijani keramički ležajevi 
 • spa tretmani
 • masaže (anticelulitna masaža, masaža lica, antistresna masaža, sportska masaža, medicinska masaža, masaža vulkanskim kamenjem)
 • njega ruku i stopala
 • programi mršavljenja
 • tretmani ajurvede

Važno je napomenuti da se prije korištenja svih navedenih wellness programa i tretmana treba najprije posavjetovati sa svojim liječnikom koji će iste odobriti. Naime, osobe koje boluju od određenih kroničnih bolesti i stanja ne smiju koristi sve usluge pa je stručni sud vrlo važan kako bi se prevenirale eventualne neželjene posljedice korištenja wellnessa.

Zdravlje i odmor u jednom

Osim tretmana koji se koriste u svrhu opuštanja, neki centri u posljednje vrijeme nude i zdravstvene wellness programe kojima je cilj oporavak ljudskog zdravlja, njegovo opuštanje i revitalizacija. Osim toga, zdravstvenim programima može se utjecati i na regulaciju tjelesne težine, na bolju pokretljivost lokomotornog sustava, poboljšanje zdravih životnih navika i usvajanje novih i zdravih životnih navika. 

Ovisno o svojim specifičnim potrebama korisnici mogu birati neki od sljedećih wellness programa:

 • anticelulitni program
 • blatnu kukpku
 • program zdravog mršavljenja
 • dermatološke i kozmetičke programe
 • detox program

Oslobodite se stresa

Uz fizički odmor i rad na zdravlju i snazi svog organizma, vrlo je važno i psihički se odmoriti što je svakako moguće posjetom dobrom wellness centru. Naime, potaknuti sve dinamičnijim i stresnijim načinom života, oni su u svoj asortiman uvrstili i antistres programe. Provodeći vrijeme u opuštajućem ambijentu, parnim i infracrvenim saunama vaše tijelo i vaš um bit će u potpunosti opušteni, a cjelokupan nakupljeni stres u potpunosti eliminiran. 

Wellness - sauna
Sauna u wellnessu je odličan način da opustite svoj um i tijelo

Kako bi antistres programi ili primjerice tretmani ajuvrede u potpunosti ispunili vaša očekivanja, vrlo je važno u potpunosti se opustiti i prepustiti te uživati u svakom trenutku.

Detox organizma je nužan

Nakon psihičkog odmora i mentalne relaksacije u pomoć antistres tretmana, dobro je napraviti i detox cjelokupnog organizma. Najbolji način za to učiniti je odlazak u saunu. Naime, sauna se smatra jednim od najboljih prirodnih načina za aktivnu detoksikaciju cijelog organizma. Ona radi na principu topline koja poboljšava cirkulaciju u organizmu zbog čega se tijelo znoji i na taj način iz sebe izbacuje sve toksine i nečistoće. Osim što djeluje na detoksikaciju, sauna pomlađuje kožu, poboljšava imunološki sustav, opušta, poboljšava san, smanjuje bolove, potiče gubitak težine te ubrzava metabolizam. 

Za sve one kojih je sauna privukla, donosimo nekoliko važnih savjeta stručnjaka kojih se valja pridržavati prije, tijekom i nakon korištenja saune:

 • provedite u sauni maksimalno od 15 do 20 minuta
 • nakon izlaska iz saune istuširajte se mlakom vodom
 • nakon tuširanja ponovo uđite u saunu na nekoliko minuta i tako nekoliko puta kako biste potaknuli cirkulaciju 
 • naizmjenično se tuširajte toplom i hladnom vodom, a zatim se opustite, osušite i odmorite (10-30 minuta) omotani pokrivačem
 • tijekom odmaranja pijte puno tekućine (voda, prirodni sok ili čaj)

Što nude tretmani ajurvede

S obzirom na popularnost ajurvede u posljednjih nekoliko godina, u mnogim wellness centrima su se počeli nuditi i tretmani ajurvede. Jedan od najpopularnijih tretmana svakako je uljna kupka. Uljna kupka obavlja se izlijevanjem sezamovog ulja po leđima, prsima i nogama klijenta što je popraćeno ugodnim pokretima koje izvodi terapeut umasiravajući ulje u kožu. 

Ajurveda – nezdrave navike

Postupak zalijevanja uljem se stalno ponavlja kako bi se održala ravnomjerna temperatura tijela. Na ovaj način se smanjuju bolovi i grčevi u tijelu te se poboljšava izgled kože. Popularnost ovog tretmana ajurvede ne čudi s obzirom da u usporedbi s ostalima najbolje djeluje na živčani sustav zbog čega iznimno opušta od stresa napetosti. Osim uljne kupke i niz drugih tretmana ajurvede danas je vrlo popularan i učinkovit.