Moda

Kratka povijest espadrila

Pogledate li malo na ulice gradova tijekom ljeta, teško je da nećete barem na jednom paru stopala primijetiti ovaj apsolutni ljetni hit. Espadrile, kod nas još popularno znane i kao špagerice, već su desetljećima glavna obuća za opuštene šetnje po ljetnom suncu, bez obzira nalazite li se na kontinentu ili na moru. 

Odgovaraju svakom stopalu i lako se mogu kombinirati u niz modnih kombinacija, bez obzira jeste li raspoloženi za udobni casual izgled, eleganciju ili pak ozbiljnu poslovnu kombinaciju. Udobne i lijepe, elegantne espadrile uljepšavaju naša stopala već stoljećima, a kako stvari sada stoje, pred njima su još mnoga ljeta u trendu.

Obuća radnika

Teško je reći kada je izumljena prva espadrila. Ipak, dokazi koje su pronašli arheolozi govore nam kako komad obuće espadrile postoje barem od 14. stoljeća, iako prema nekim naznakama one postoje možda čak i preko 4 tisućljeća. Kako se može deducirati iz samog naziva, potječu iz Španjolske, a svoje su ime dobile po čvrstoj mediteranskoj travi od koje se izrađuje konop, korišten kao njihov potplat. 

Topla Španjolska klima i izobilje materijala za izradu učinili su espadrile dostupnom obućom za sve slojeve stanovništva – čak i oni najsiromašniji mogli su si ih priuštiti. Upravo radi toga, one su od samog početka bile znane kao obuća radnika. Još u 13. stoljeću nosila ga je Aragonova vojska, dok je čak i u 19. stoljeću ona bila glavna radna obuća poljodjelaca.

Izrada ovog komada obuće

Espadrile su se munjevito proširile pirinejskim poluotokom, upravo zbog svog jednostavnog izgleda i lake izrade. Sam potplat napravljen je od konopa, te je u početku bio rađen ručno. Radnici koji su proizvodili potplate bili su znani kao „elpargaterosi“. Jednom kada je potplat napravljen, potrebno je na njega pričvrstiti platno i vrpce, što su najčešće radile švelje.

S obzirom da je materijal potplata napravljen od špage, gornji dio espadrile jednostavno se mogao ušiti na vrh. Jeftini materijali i kratko vrijeme izrade učinilo ih je obućom naroda, a svatko je posjedovao barem dva para – crne espadrile, rezervirane za rad i one bijele boje, rezervirane za nedjelju i posebna događanja.

Dolazak na modnu scenu

Iako su kao ženske sandale bile veoma popularne u Španjolskoj, Portugalu i jugozapadnoj Francuskoj, espadrile se dugo nisu širile izvan tih granica. U neku ruku, one su predstavljale tradicionalnu obuću tih prostora te nisu bile smatrane trendi obućom. 

Ipak, to se promijenilo kada su 1960. svjetlo dana ugledale na modnoj pisti slavnog Yves Saint Laurenta, koji je predstavljao svoju ljetnu kolekciju u Parizu. Njegova verzija umjesto tradicionalnog potplata od špage imala je potpeticu i bila je namijenjena ženama, no sličnosti i inspiracija bili su jasno vidljivi te je njihova popularnost uskoro eksplodirala – prvo u Europi, a potom i u ostatku svijeta.

Espadrile za sve

Iako se danas najčešće spominju ženske espadrile i ženske sandale, nakon slavne YSL ljetne kolekcije one su svoje mjesto pronašle u svim ormarima, bez obzira radi li se o muškarcima ili ženama. Koliko su svestrana obuća govori i sam broj i različitost slavnih lica koja su ih s radošću nosile.

Bilo da se radilo o plemenitašima poput Grace Kelly od Monaca ili Juana Carlosa II, holivudskim glumcima poput Jacka Nicholsona i Lauren Bacall, umjetnicima poput Salvadora Dalia i Pabla Picassoa, lako se uklopile u svaki stil i priliku u kojoj su se pronašle.

Globalizacija proizvodnje epsadrila

Iako je cijela priča započela u Španjolskoj, danas se na čelo svjetske proizvodnje espadrila probio Bangladeš. Potplati se danas rade od jute, koja se strojno plete i ručno formira u potreban oblik, nakon čega se on fiksira pod pritiskom hidrauličkih strojeva. 

Najveći europski proizvođači, Francuska, Italija i Španjolska, najčešće uvoze već izrađene potplate te na njih naknadno spajaju sašivene gornje dijelove. Uz to, umjesto tradicionalna potplata sve je češće moguće vidjeti espadrile s gumenim potplatom presvučenim jutom sa strane i iznutra, kako bi bile dugotrajnije i otpornije.

Ženske sandale svaku prigodu

Ovaj komad obuće je danas jedan od najpopularnijih odabira za ženske sandale diljem svijeta, upravo radi svoje jednostavnosti i svestranosti. Ženske sandale se mogu pronaći u raznim izvedbama – od onih jednostavnih, klasičnih s ravnim potplatom, do onih elegantnijih, koje više sliče klasičnim modelima s potpeticom i s dodatcima poput vrpci i kopči. Bilo da idete u izlazak ili šetnju, ženske sandale su savršen odabir za vas.

Police trgovina, pogotovo u vrijeme pred ljeto, pune su raznih modela ženskih sandala te ne biste trebali imati problema s pronalaskom odgovarajućeg modela.